ЮРИДИЧНА КОМПАНІЯ
  "АЛЬФА ЛЕКС КОНСАЛТИНГ"
 +38 (095) 041-41-13
 +38 (093) 488-88-22
e-mail: office@alc-kr.com.ua
 
Вівторок, 04 серпня 2015 11:13

КОЛИ ТА ЯК УЧАСНИК ПОВІДОМЛЯЄ ПРО ВИХІД ІЗ TOB?

Аби реалізувати своє право на вихід, учаснику необхідно донести своє бажання до відома товариства з обмеженою відповідальністю (далі TOB). Про те, як це зробити, читайте далі…

Учасник, який вирішив вийти з товариства, зобов'язаний повідомити його про це не пізніше ніж за три місяці до виходу.

Але більш стислий або триваліший строк можуть фіксувати в статуті товариства (ч. 1 ст. 148 ЦКУ). Хай там як, а даний строк не може перевищувати одного року (ч. 2 ст. 100 ЦКУ).

Закон не уточнює, як саме й у якій формі учас­ник має повідомити товариство. Тож, учаснику спо­чатку потрібно звернутися до статуту свого TOB, щоби діяти відповідно до нього. Якщо він особли­востей не містить, не біда.

Щодо цього вже давно сформувалася практика, зокрема, підтверджена позицією різних судових інстанцій. Вона полягає в такому:

«функцію повідомлення та одночасно вольово­го рішення про вихід учасника виконує його заява, якщо він фізична особа (для юридичної особи — її рі­шення), подана товариству, з якого він має на­мір вийти.»

Утім це не означає, що інший механізм немож­ливий. Цілком життєздатний і навіть корисний для учасника варіант, коли він надсилає товарист­ву письмове повідомлення про бажання вийти, а потім власне заяву про вихід.

Цим він захищає себе на випадок, якщо інші учасники (товариство) не зацікавлені в його виході або мають на думці максимально відтермінувати дату виходу учасника. А за додат­ково виграний час суттєво зменшити розміри активів товариства, аби учаснику, який вибу­ває, дісталося менше або взагалі нічого. Адже ч. 1 ст. 148 ЦКУ сформульовано доволі неод­нозначно. Тому за потреби товариство може визнати, що заява — це лише повідомлення про вихід, а потім, мовляв, потрібен іще й до­кумент про сам вихід. Загалом, є підґрунтя для зловживань. Та коли попередження передує самій заяві (рішенню), то подібні маніпуляції унеможливлюються.

Є ще один плюс. Три місяці строк чималий, і за цей час учасник може відмовитися від думки про вихід із товариства. І для цього йому достат­ньо не подати заяви про вихід. Адже так прості­ше, ніж потім спеціально відкликати заяву. Хоча, звісно, якщо останній документ виконує подвійну функцію, то, передумавши виходити, заяву нале­жить відкликати.

ЮРИДИЧНА КОМПАНІЯ "АЛЬФА ЛЕКС КОНСАЛТИНГ" - Ваш надійний юридичний партнер у сфері реєстрації підприємств та корпоративного права.

Детальніше за телефонами: (095) 041-41-13; (093) 488-88-22.

Оцініть матеріал!
(1 Голосувати)
  •  Головна | Практики |Індустрії | Земельні аукціони | Допомога адвоката | Блог | Новини компанії | Контакти

    Даний інформаційний ресурс (www.alc-kr.com.ua), вся інформація і результати інтелектуальної діяльності, які розміщені на ресурсі, перебувають під захистом міжнародного права та законодавства України. Незаконні дії з інформацією та результатами інтелектуальної діяльності тягне за собою відповідальність. Вся інформація, розміщена на ресурсі не є юридичною консультацією. Коментарі, статті, висновків, опубліковані юристами є їхньою особистою думкою і можуть не співпадати з думкою ТОВ «ЮРИДИЧНА КОМПАНІЯ« АЛЬФА ЛЕКС КОНСАЛТИНГ».

    © ТОВ «ЮРИДИЧНА КОМПАНІЯ« АЛЬФА ЛЕКС КОНСАЛТИНГ». 2015-2021. Всі права захищені.