ЮРИДИЧНА КОМПАНІЯ
  "АЛЬФА ЛЕКС КОНСАЛТИНГ"
 +38 (095) 041-41-13
 +38 (093) 488-88-22
e-mail: office@alc-kr.com.ua
 
Понеділок, 04 квітня 2016 18:01

СПАДЩИНА ПО-НОВОМУ

Сьогодні поговоримо про оформлення спадщини в сільських радах. Чи можливо це?

Президент України підписав закон «Про внесення змін до деяких законодавчої актів України(щодо деяких питань спадкування)». З 1 січня 2016 року люди отримали можливість оформляти документи на спадок після смерті рідних не лише в містах чи райцентрах ,а й в селі( за місцем проживання померлого на момент його смерті). Це дає можливість мешканцям сільської  місцевості не їздити оформляти спадщину до обласного центру, а проводити відповідну процедуру у сільській раді. Звичайно це робить відповідні послуги  більш доступними для спадкоємців , а також зменшить часові та грошові витрати на їх оформлення.

Ось як прокоментував цей закон один із політиків : «Прийняття цього документу є реалізацією одного з напрямків децентралізації влади, адже органам місцевого самоврядування сільських населених пунктів надаються повноваження щодо оформлення спадщини.»

Зміни в законі які набули чинності з 1 січня не всюди найближчим часом повноцінно запрацюють. Справа в тому, що згідно з чинною на сьогодні статтею закону «Про нотаріат» у сільських населених пунктах уповноваженні на це посадові особи органу місцевого самоврядування мають право :

1)Вживати заходів щодо охорони спадкового майна;

2)Посвідчувати заповіти;

3)Видавати дублікати посвідчених ними документів;

4)Засвідчувати вірність копій документів і виписок з них;

5)Засвідчувати справжність підпису на документах;

6)Видавати свідоцтва про право на спадщину;

7)Видавати свідоцтва про право власності на частку в спільному майні подружжя в разі смерті одного з подружжя.

Але разом з тим посадові особи місцевого самоврядування в селах не мають право оформляти документи , які призначені для використання за межами державного кордону.

Треба зауважити,що видавати свідоцтва про право на спадщину та свідоцтва про право власності на частку в спільному майні подружжя в разі смерті одного з подружжя можуть лише посадові особи сільських рад , які мають вищу юридичну освіту, досвід роботи в галузі права не менше 3-х років, пройшли протягом року стажування у державній нотаріальній конторі або приватного нотаріуса, завершили навчання щодо роботи з єдиними та державними реєстрами , що функціонують в системі Міністерства юстиції України, та склали іспит із спадкового права.

На сьогоднішній день в сільській місцевості бракує  фахівців , які мають юридичну освіту та досвід. Крім того в сільських радах має бути постійний досвід до деяких державних реєстрів, а для цього потрібен стабільний Інтернет. Тож зважаючи на всі ці умови мешканці сіл, де немає нотаріусів і надалі будуть змушені їхати до обласних та районних центрів.

На сьогоднішній день більше шансів запровадити якісне надання адміністративних послуг мають, об’єднані в результаті реформи децентралізації, територіальні     громади.  Наразі для них діють різні грантові програми з підтримки ініціатив , спрямованих на їхній розвиток.

Отже , запровадження змін, передбачених законопроектом,спростить оформлення права на спадщину та реєстрацію спадкоємцями прав на успадковане ними майно, зробивши відповідні послуги більш доступними для громадян; зменшить часові та грошові витрати ; дозволить органам місцевого самоврядування у селах надавати необхідні послуги мешканцям, покращивши їм комфортність проживання.

Поступово всі низки змін законопроекту буде виконано . Адже ми будуємо нову країну , нове життя і нове майбутнє. А для цього потрібен час.

 

 

Юрист загальної практики  

ЮРИДИЧНОЇ КОМПАНІЇ «АЛЬФА ЛЕКС КОНСАЛТИНГ»

Катерина Овчаренко

 

Оцініть матеріал!
(1 Голосувати)
  •  Головна | Практики |Індустрії | Земельні аукціони | Допомога адвоката | Блог | Новини компанії | Контакти

    Даний інформаційний ресурс (www.alc-kr.com.ua), вся інформація і результати інтелектуальної діяльності, які розміщені на ресурсі, перебувають під захистом міжнародного права та законодавства України. Незаконні дії з інформацією та результатами інтелектуальної діяльності тягне за собою відповідальність. Вся інформація, розміщена на ресурсі не є юридичною консультацією. Коментарі, статті, висновків, опубліковані юристами є їхньою особистою думкою і можуть не співпадати з думкою ТОВ «ЮРИДИЧНА КОМПАНІЯ« АЛЬФА ЛЕКС КОНСАЛТИНГ».

    © ТОВ «ЮРИДИЧНА КОМПАНІЯ« АЛЬФА ЛЕКС КОНСАЛТИНГ». 2015-2021. Всі права захищені.