ЮРИДИЧНА КОМПАНІЯ
  "АЛЬФА ЛЕКС КОНСАЛТИНГ"
 +38 (095) 041-41-13
 +38 (093) 488-88-22
e-mail: office@alc-kr.com.ua
 
Середа, 06 квітня 2016 18:53

Зміни в пенсійному законодавстві!

На початку 2016 року почали впроваджуватися зміни у пенсійне забезпечення громадян. Ці зміни стосуються порядку призначення пенсій за вислугу років, виплати пенсій працюючим пенсіонерам, визначення максимального та мінімального розміру пенсій, індексації пенсії, податку та військового збору з пенсій.

В кінці 2015 року Верховна Рада України прийняла низку законодавчих актів, які набрали чинності з 1 січня 2016 року, вони регулюють питання пенсійного забезпечення громадян. Зокрема, це «Закон про державний бюджет України на 2016 рік», « Закон України про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходження у 2016 році», « Закон України про внесення змін до деяких законодавчих актів України в  зв’язку з прийняттям закону України « Про Національну поліцію». Крім того депутати змінили механізм нарахування пенсії. Верховна Рада прийняла закон «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо порядку визначення заробітку для обчислення пенсії.

За бажанням самого пенсіонера та за умови підтвердження довідки про зарплату первинними документами або в разі, якщо страховий стаж починаючи з 1 липня 2000 року становить менше 60 місяців, для обчислення пенсії також враховується заробітна плата за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд за 30 червня 2000 року незалежно від перерв.

Ці зміни в законі звичайне уточнення і скидання з людини необхідності збирання інформації.

Пенсіонер може зараз взяти для обрахунку пенсії весь свій трудовий стаж. Але, щоб взяти зарплату відповідно до цього страхового стажу і привести до коефіцієнту середньої заробітної плати,який має Пенсійний фонд, потрібно при обрахунку пенсій врахувати : зарплату, помітили на середню зарплату і отримати коефіцієнт. Для обрахунку пенсії пенсіонер може брати  всі свої доходи,які були впродовж трудової діяльності, але для того, щоб підтвердити, що саме цю зарплату отримала людина, вона мала до 1 січня 2016 року знайти данні у свого роботодавця і принести їх до Пенсійного фонду.

У чинному законі було прописано,що пенсіонер мав брати 60 будь-яких місяців поспіль. Якщо вони були до 1 липня 2000 року, то підтвердження роботодавця було не потрібно, а якщо з 1 липня 2000 року, то Пенсійний фонд веде облік і ому звернення до роботодавця не потрібне.

До 1 січня 2016 року за період з 1 липня 2000 року до 1 січня 2016 року таких довідок від роботодавця можна було не збирати. Але ця норма діяла до 1 січня 2016 року. Можливо це був експеримент. Тепер цю норму поновили. Ось по суті те, що змінилося в пенсійній системі.

Стандарти якими користується Пенсійний фонд у своїй роботі – прожитковий мінімум для осіб які втратили працездатність.

З 1 січня прожитковий мінімум га одну особу в розрахунку на місяць з січня по 1 грудня збільшиться від 1330 гривень до 1496 гривень.

Для основних соціальних і демографічних груп населення :  

для працездатних осіб – із 1378 гривень до 1550 гривень;      

для осіб які втратили працездатність – із 1074 гривні до 1208 гривень.

У 2016 році мінімальна заробітна плата з січня по грудень 2016 року становить : із 1378 гривень до 1550 гривень.

Згідно із законодавством, мінімальний розмір пенсії встановлюється на рівні прожиткового мінімуму. Так з 1 січня 2016 року – 1074 гривні, з 1 травня 2016 року підвищується на 5,2 % - 1130 гривень, з 1 грудня 2016 року підвищується на 6,9 % - 1208 гривень.

Максимальний розмір пенсій в Україні встановлюється на рівні 10 мінімальних. Проте, він при зміні прожиткового мінімуму в травні і в грудні змінюватися не буде. У 2016 році він становитиме 10740 гривень.

Слід зазначити,що від мінімальної пенсії начисляються і різні надбавки та підвищення .

З 1 травня і з 1 грудня 2016 року буде підвищено :

- мінімальний розмір пенсії

- надбавка за понаднормовий стаж

- мінімальні розміри по інвалідності учасникам ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи

- мінімальні розміри пенсій шахтарям

- мінімальні пенсійні виплати інвалідам війни та учасникам бойових дій

- підвищення до пенсій ветеранам війни та жертвам нацистських переслідувань

- надбавки особам, які мають статус Почесного донора України

-надбавки на утриманців відповідно до Закону України « Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб»

- надбавки за особливі заслуги перед Україною.

При призначенні пенсій у 2016 році застосовується середня зарплата за останні 3 роки – 2013,2014,2015 роки.

Крім того у 2016 році буде затверджено особливий порядок проведення індексації грошових доходів населення. Буде збільшено поріг для проведення індексації зі 101 відсотка до 103 .

Не обійшли зміни і у призначенні пенсій за вислугу років для працівників освіти,охорони здоров’я, соціального забезпечення, працівників культури, для деяких працівників льотного – випробного складу авіації,до 1 січня 2016 року для зазначених категорій громадян пенсії за вислугу років призначалися незалежно від віку. Але вже з 1 січня встановлюється відповідний вік :  для працівників льотно-випробного складу пенсія буде призначатися лише після досягнення 45 років, впродовж 10 років цей вік збільшиться до 50. Для працівників охорони здоров’я,освіти,соціального забезпечення,працівників культури пенсія призначається після досягнення 50 років, впродовж 10 років вік збільшується до 55.

Що стосується виплати пенсій працюючим пенсіонерам , то вони будуть виплачуватися      в розмірі 85 % призначеної пенсії, але не менше 150 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Працюючі пенсіонери , пенсії яким призначені за законами : «Про прокуратуру», « Про державну службу», «Про судоустрій і статус суддів», «Про пенсійне забезпечення осіб,звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» у період своєї роботи на посадах пенсії не  отримають.    Але  ці ж пенсіонери, у період своєї роботи на інших посадах, отримають пенсії в розмірі 85 % , але не менше 150 % прожиткового мінімуму, для осіб які втратили працездатність.

Що стосується податку – з 1 січня 2016 року податок   з пенсій на доходи фізичних осіб - 15 відсотків бази оподаткування,  військовий збір - 1,5 відсотка бази оподаткування.

База оподаткування для розрахунку податку на доходи фізичних осіб та військового збору – 4134 гривні ( впродовж 2016 року).

Пенсії які не будуть оподатковуватися : учасникам бойових дій у період Другої світової війни ; інвалідам війни4; особам на яких поширюється чинність статті 10 Закону України « Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Ось такі зміни чекають громадян пенсійного віку у 2016 році.

 

 

Юрист загальної практики

ЮРИДИЧНОЇ КОМПАНІЇ «АЛЬФА ЛЕКС КОНСАЛТИНГ»

Катерина Овчаренко

 

Оцініть матеріал!
(0 голосів)
  •  Головна | Практики |Індустрії | Земельні аукціони | Допомога адвоката | Блог | Новини компанії | Контакти

    Даний інформаційний ресурс (www.alc-kr.com.ua), вся інформація і результати інтелектуальної діяльності, які розміщені на ресурсі, перебувають під захистом міжнародного права та законодавства України. Незаконні дії з інформацією та результатами інтелектуальної діяльності тягне за собою відповідальність. Вся інформація, розміщена на ресурсі не є юридичною консультацією. Коментарі, статті, висновків, опубліковані юристами є їхньою особистою думкою і можуть не співпадати з думкою ТОВ «ЮРИДИЧНА КОМПАНІЯ« АЛЬФА ЛЕКС КОНСАЛТИНГ».

    © ТОВ «ЮРИДИЧНА КОМПАНІЯ« АЛЬФА ЛЕКС КОНСАЛТИНГ». 2015-2021. Всі права захищені.